Oké, dit onderwerp is niet echt leerzaam. Sla het alsjeblieft over als je al bekend bent met de negatieve effecten van Social.

In deze video vertel ik iets van mijn persoonlijke frustratie over Social Media marketing.

 

 

Kijk ook deze video van journalist Christina Farr die stopte met Social, en wat het met haar deed.

 

Digitaal Minimalisme

Een enorme inspiratiebron is onderzoeker en professor Cal Newport. Cal is een computerwetenschapper waar ik het eerst op stuitte in een Youtube filmpje, Quit Social Media. Hij schreef het boek Deep Work (een must-read voor elke ondernemer). Dit boek vind je op mijn tools-pagina. Je kunt ook podcast over dit onderwerp zoeken en Youtube videos, maar er gaat niets boven een mooi papieren boek.

Kortgeleden heeft Cal zijn nieuwe boek gelanceerd: Digital Minimalism. Dit boek speelt in op de frustratie met ‘teveelheid’ en de drang naar een simpeler, overzichtelijker leven. Ontspullen. Mari-Kondo’en. Minimalisme.

Cal duidt Social Media als een niet fundamentele technologie. Oftewel een technologie, die je in tegenstelling tot bijvoorbeeld mail, een mobiele telefoon of toegang tot het internet prima links kunt laten liggen zonder dat je achterblijft.

 

“Digital Minimalism: A philosophy of technology use in which you focus your online time on a small number of carefully selected and optimized activities that strongly support things you value, and then happily miss out on everything else.” 
― Cal Newport, Digital Minimalism: Choosing a Focused Life in a Noisy World

 

In Digital Minimalism wordt gekeken naar hoeveel zooi we eigenlijk digitaal opbouwen. Hoe de notificaties op de smartphone en laptop bijdragen aan een gevoel van altijd achterlopen. De oplossing die Cal aandraagt is om je zoveel mogelijk te ontdoen van overbodig gebruik van online tools en lidmaatschappen, zoals het verslavende maar weinig toevoegende Social Media.

 

Mijn streven naar Digitaal Minimalisme

Ik ben enorm geïnspireerd door Minimalisme in zijn algemeenheid. Een eenvoudig leven met weinig spullen is heerlijk. Ik moet zeggen dat ik op het gebied van Digitaal Minimalisme nog wel wat te winnen heb. Social Media minimaliseren lukt mij erg goed. Maar mijn wirwar aan tabbladen zijn een regelrechte ramp, haha!

Oeps… 🙈 veel te veel tabbladen en zelfs meerdere browsers open. Guilty!

 

Tip:

Een stapje richting Digitaal Minimalisme? Een handige tip is om de extensie Kill News Feed te installeren in je browser. Deze kun je downloaden in je browser, bij Extensies. Kill News Feed zorgt ervoor dat je Facebook kunt gebruiken, met alles erop en eraan, maar ‘killt’ de feed. Je vindt de link naar Kill News Feed in de OutoftheGrey Favo Tool-lijst, de laatste module van deze cursus. Zie hieronder een screenshot van mijn FB. Als ik inlog, zie ik alleen dit. Geen newsfeed, geen afleiding.

Lekker rustig zo, zonder newsfeed!

 

 

Dat was hem! We hebben nu besproken wat de vaak gehoorde struggles zijn van ondernemers als het gaat om Social Media. Ook hebben we gekeken naar de statistieken en theorie achter de effectiviteit van Social Media Marketing.

 

In de volgende module gaan we aan de slag. We gaan kijken naar of jouw business wel zonder Social Media kan, en hoe we dit dan kunnen inrichten.